Øytunet

- i hjertet av Kragerøskjærgården

 
 

Øytunet ligger på Vestre Skåtøy på et tidligere gårdsbruk kalt Øygarden. Det ligger lunt og idyllisk til på vei til Krikken, et flott utsiktspunkt over den ytre skjærgården. Der ligger også et kystfort som tyskerne satt opp under 2. verdenskrig med intakte skyttergraver og huleganger i fjellet. Bilveien stopper i tunet vårt, og en gang- og sykkelsti snor seg videre utover.


I 2005 tok familien Valldal over driften av Øytunet og har basert seg på ferieutleie, kurs-/seminarvirksomhet og selskapsarrangementer.

Bygningene ble ført opp i 1991. De er tegnet av Morten Lunøe, en Kragerø-arkitekt med sans for tilpasning til lokal byggeskikk.

Øytunet var tidligere kalt Skåtøykollektivet og ga et tilbud til ungdommer med rusproblemer. De senere årene var det Tyrilikollektivet som sto for driften. Sommerleirene de holdt var berømte innad i bevegelsen. Fortsatt blir Øytunet ofte lokalt omtalt som "kollektivet".


Familien Valldal har bodd på Skåtøy siden 1973 da de kjøpte eiendommen Øygarden av en eldre kvinne, Louise Bøe. Hennes krav for å selge stedet til familien var at det skulle holdes dyr og at hun fikk bo i 2. etasje i hovedbygningen så lenge hun levde. Familien drev stedet som et småbruk første årene og holdt forskjellige dyr - griser, høner gjess, hest og oksekalver. Den gamle låven ble erstattet av et moderne rødmalt bygg, som fortsatt kalles "låven". Der Øytunet har sine uteområder i dag ble det dyrket poteter, bønner og sukkererter til rådyrenes store glede.


I Eidkilen ligger vårt bryggeanlegg. Det er godt med båtplass og vi har to båter til leie. Eidkilen er en vakker og naturlig lun havn. I enden av kilen starter Eidkilkanalen, som ble sprengt ut i 1926 og gir rask adkomst til Kragerø by. Kanalen er akkurat bred nok til at to mellomstore båter kan passere hverandre. I kanalen finner du Eidkiltrollet.

Følger du stien 100 m fra brygga, kommer du til Mosebukt, den lokale og svært barnevennlige badestranda. Rusleavstand fra Øytunet til brygge og strand er 5-7 min, avhengig av om tar veien eller en skogssti.


Uansett når på året du skulle finne på å besøke Øytunet, vil du få en flott opplevelse av Kragerø-skjærgården.

 

Velkommen til Øytunet

Ferie, kurs, langhelg, bryllup, meditasjon, booster, seminar, bursdagsfest, konfirmasjon, dåpsfest, mini-festival, fotokurs, hummerlag, vinterblot, guttetur, jentetur, fiskarlag, dykkersamling, klassetur, slektstreff, reunion, skrivestue, kreativ samling, vinkurs, workshop, idedugnad, kick off.....


eller bare en helt alminnelig tur.